Monitoring zonnepanelen

Monitoring zonnepanelen

PV-monitoring: maximaliseert de opbrengst van zonnepanelen

  • Veilige GPRS-communicatie, los van lokale internetaansluiting
  • Elektriciteitsmeter met MID-certificaat
  • Datamonitoring tegen de laagste kosten
  • Eenvoudig te integreren met bestaande klantenportals
  • Clear Sky Performance Index
  • Duurzame cloudsoftware
  • Omvormer leverancieronafhankelijk
  • Integratie data slimme meter via onafhankelijke dienstenaanbieders mogelijk
  • PV-installatie op afstand aan- en uitschakelen

Kostenbesparing door efficiënte monitoringoplossing

Zorgenvrij de opbrengst van zonnepanelen op daken van grondgebonden woningen en hoogbouw monitoren en maximaliseren? De PV-monitoringoplossing van Slimnet werkt onafhankelijk van internetaansluitingen van bewoners. Samen met de geïntegreerde probleemdetectie en optimalisatiealgoritmes (Clear Sky Performance Index) levert dit een aanzienlijke kostenbesparing op.

Een elektriciteitsmeter, voorzien van een GPRS-communicatiemodule en een applicatie met geïntegreerde probleemdetectie: dat zijn de ingrediënten voor een efficiënte en zorgenvrije monitoringoplossing. De cloudsoftware van Cast4All analyseert de data en maakt het mogelijk om deze via een application programming interface (API) te communiceren met externe softwareapplicaties.

Efficiënt en zorgenvrij energiedata van zonnepanelen uitlezen

Onafhankelijk van internetaansluitingen van bewoners en tegen lage kosten energiedata communiceren: de Sungate-communicatiemodule maximaliseert het rendement van zonnepanelen op daken van grondgebonden woningen en hoogbouw. De cloudsoftware analyseert de data en maakt het mogelijk om deze via een application programming interface (API) te communiceren met externe softwareapplicaties.

De Sungate is een handzame en stijlvolle communicatiemodule – voorzien van een simkaart – die eenvoudig te installeren is naast de in de woning aanwezige omvormer. Het apparaat wordt via een kabel aangesloten op de RS485-communicatiepoort van de omvormer en leest zo rechtstreeks data uit de omvormer uit.

Merkonafhankelijk

Is er geen voeding aanwezig op de RS485 poort van de omvormer? Dan biedt een netvoedingsadapter uitkomst (optioneel). Dankzij deze adapter is de module 24 uur per dag bereikbaar. Een groot pluspunt voor met name omvormers waar alleen voeding op de RS485 aanwezig is op het moment dat er energie wordt opgewekt. De werking van de module – tijdens zowel installatie als gebruik – is eenvoudig te controleren dankzij de led-indicatie. De Sungate is merkonafhankelijk en werkt op elke omvormer.

Energiemeting

De energiemeter wordt geplaatst bij de AC-uitgang van de omvormer en meet alleen de geproduceerde energie van de zonnepanelen. De kwartierwaarden van de opgewekte energie worden in de communicatiemodule opgeslagen en twee keer per dag via de GPRS-communicatie uitgelezen door de serverapplicatie. De meter is binnen tien minuten geïnstalleerd en geactiveerd. De werking van de module is – zowel tijdens installatie als gebruik – eenvoudig te controleren dankzij de led-indicatie.

Veilige GPRS-communicatie

De communicatie verloopt standaard via GPRS, maar de module is geschikt voor toekomstige communicatietechnologieën zoals 4G, NB-IoT, LTE-M en LTE Cat-1. Om het datavolume per maand laag te houden, gebeurt het uitlezen van de logfiles twee keer per dag. Een hogere frequentie is uiteraard mogelijk.

Integratie met externe informatiesystemen

De cloudsoftware biedt 24/7 inzicht in de meetgegevens. Energiedata liever koppelen aan een bestaande CRM-applicatie om bijvoorbeeld het facturatiesysteem te verbinden aan klant- en meetgegevens of visualisatie van de meetgegevens via een eigen portal? Ook dat is mogelijk dankzij de application programming interface (API).

Basis voor optimaal rendement

Het optimaliseren van het rendement van de zonnepanelen begint natuurlijk met een adequate monitoring van de opbrengst. De communicatiemodule bevat een applicatie met geïntegreerde probleemdetectie en optimalisatiealgoritmes. De Clear Sky Performance Index is een unieke, accurate en snelle methode om prestatieverlies te detecteren. Door het analyseren van trends wordt prestatieverlies snel opgemerkt.

Alarmfiltering

Bij vermindering van het rendement en ‘zero production’ dat niet wordt veroorzaakt door weersomstandigheden, slaat de monitoringoplossing direct alarm. Dankzij de intelligente alarmfiltering behoren loze alarmen, bijvoorbeeld door sneeuw op de panelen, tot het verleden.

Transparantmodus

Extra beveiliging instellen, aanpassingen in de firmware doorvoeren of op afstand parameters wijzigen? Dit kan met de transparantmodus (optioneel). Dit is een extra configuratietool om zelf aanpassingen te doen aan de omvormer.

010-2867111
eg@elektrogroeneweg.nl